Ipari szűrő

Az ipari szűrő jelentősége

Sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelni az ipari szűrők jelentőségének minden olyan területen, ahol olajköd keletkezik. Ez főként a forgácsoló üzemekre jellemző, így mi kiemelten fontosnak tartjuk, hogy nem csupán az általunk forgalmazott termékválasztékot mutassuk be, hanem felhívjuk a figyelmet azok egészségvédő jelentőségére. Minden általunk forgalmazott ipari szűrő technikai paramétereit, minőségi bemutatását megtalálhatják a termékismertetőkben, itt ezekbe nem kívánunk részletesen belemenni. Amennyiben olyan kérdése merülne fel, amit nem talál meg a termékjellemzőknél, keressen bennünket az elérhetőségeinken, segítünk egyrészt a választásban, másrészt szükség esetén tanácsadással is szolgálunk.
De térjünk is vissza az ipari szűrő egyik legfontosabb funkciójára, ami az egészségvédelem. Valószínűleg minden munkahelyen fontos az ott dolgozó munkavállalók egészségének a megóvása.
A forgácsoló üzemekben, illetve minden területen, ahol forgácsolás, fémmegmunkálás folyik, ott elkerülhetetlen az olajköd megjelenése. Márpedig az olajköd belélegzése komoly egészségügyi kockázatot jelent. Ennek elkerülése érdekében mindenképpen szükséges az ipari szűrő használata.

Ipari szűrő a forgácsolóüzemek egészségvédelme szempontjából

Mint ahogy már mi is említettük korábban – de ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni –, a forgácsolóüzemek olajködös levegőjének belélegzése a munkavállalók komoly egészségügyi kockázatát rejti.
Erről kicsit bővebben is beszélünk. Ha nem rendelkezünk megfelelő védelmével, az olajköd belélegzése orvosilag igazoltan megnöveli a különböző tüdőbetegségek és a rákos megbetegedés kockázatát. Elég csupán pár hónapot eltölteni egy olyan ipari környezetben, ahol olajköd van a levegőben – mert hiányzik az ipari szűrő – és már bekövetkezhet a tartós egészségkárosodás. Vannak olyan kutatások, amelyek azt támasztják alá, hogy már a 0,3 mg/m3-t meghaladó koncentráció is igen komoly egészségkárosító hatást okoz. Ez azért van, mert az olajköd többek között egy úgynevezett benzopirén nevű anyagot tartalmaz. Ez az összetevő azért nagyon veszélyes, mert blokkolja egy rákellenes fehérje termelődését a sejtekben. Ez pedig értelemszerűen megnöveli az előbb említett – tüdőbetegségek, rák – betegségek kockázatát. Van egy olyan kutatási adat is, miszerint egy átlagosnak nevezhető hazai forgácsolóüzemben a törvény által meghatározott határérték fölött még átlagosan majdnem fél deciliternyi olaj jut a dolgozók tüdejébe. Ez egy nagyon riasztó statisztika. És mindez egy megfelelő minőségű ipari szűrő használatával elkerülhető lenne!

Néhány gondolat az emulzióról

Ahogyan azt honlapunkon láthatják, az ipari szűrő kínálatunkban szerepelnek az emulzió szűrők is. A forgácsolás során vízzel kevert, olajos hűtő-kenő anyagot használnak. Ezek az úgynevezett emulziók. Erről azt kell tudni, hogy ezek a keverékek nagyon jó életfeltételeket biztosítanak különféle mikroorganizmusok számára. Ezek lehetnek aerob és anaerob baktériumok és gombák. Az emulzió szűrő egyebek között arra hivatott, hogy ezeket a szennyeződéseket kiszűrje, csökkentve ezzel a kockázatot. Ugyan a korszerű biostabil emulziók adalékai ezen mikroorganizmusok szaporodását gátolják, azonban nem képesek azt teljes mértékben megakadályozni. Ebbe a hűtőfolyadékba egyéb szennyeződés is belekerülhet, amiket szintén ki kell szűrni a hatékonyság és az egészségvédelem szempontjából.
Tehát összegzésként az emulzió kapcsán is elmondhatjuk, hogy az ipari szűrő használata elengedhetetlen fontossággal bír.
Keresse termékeink között az Önnek megfelelőt, vagy kérje szakavatott munkatársaink tanácsát!