Olajköd elszívó

Az olajköd elszívó kiemelt szerepe

Miért is bír annyira kiemelt jelentőséggel egy olajköd elszívó? Aki a forgácsolás, fémmegmunkálás területén dolgozik, annak valószínűleg nem újdonság, hogy ezen a területen emulziót – olaj, víz keveréke – használnak a szerszám hűtésére. A fémmegmunkálás során hűtésre használt emulzióból a folyamat során keletkezett magas hőmérséklet hatására pára, gőz keletkezik. Ennek a párának a belélegzése komoly egészségügyi kockázatot jelent. Erről az ipari szűrő oldalunkon is találhatnak bővebb információt. De az olajköd elszívó nem csupán a káros anyagok belélegzésétől véd, más területen is okozhat gondot egy forgácsoló üzemben az olajköd.

A keletkezett pára belélegzéséből származó kockázaton túl az olajköd

  • lecsapódik a padlón, ami attól síkossá válik, és ez balesetveszélyt jelent,
  • megtelepedve az elektromos kapcsoló berendezéseken, és a benne lévő áramköröket károsíthatja,
  • mintegy bevonatként megtelepedhet a szellőző csöveken, ami pedig egy igen tűzveszélyes helyzetet teremthet.

Összegezve tehát az eddigieket, az ásványolaj (mint az emulzió egyik eleme) közismerten erősen karciogén (rákkeltő) anyag. Tehát az ellene való védekezés, az olajköd elszívó használata, kiemelt jelentőségű. De ahogy említettük, az egészségkárosításon kívül egyéb meghibásodások keletkeznek például az elektromos készülékekben is, amelyek a leállás okozta kiesés mellett még költséges javításokat is eredményezhetnek. Ami pedig szintén fontos, hogy olyan munkahelyi környezetet teremtsünk, ahol a munkavállalók jó érzik magukat. Ennek jelentősége a következő fejezetben kifejtésre kerül.

Az olajköd elszívó, mint a munkahelyi légkör hangulatjavítója

Talán kissé különösen hangzik ez a cím, de meg fogják érteni, hogy hogyan szolgálhatja egy olajköd elszívó a munkahelyi hangulat emelését. Arról ugye már beszéltünk, hogy az olajködnek milyen egészségre káros hatásai vannak, mekkora egészségügyi és esetenként akár munkahelyi balesethez vezető kockázatai vannak. Ebből következik, hogy az olajköd elszívó által biztosított káros hatások elhárítása valamennyi fémmegmunkáló, forgácsoló üzemben napjaink egyik legfontosabb feladata. Fontos, hogy olyan munkahelyi környezetet teremtsünk, ahol figyelembe vesszük az utóbbi időben tapasztalható, megváltozott ipari körülményeket, anyagmegmunkálási technológiákat, amivel jelentősen megváltozott az adott környezetben dolgozó szakembereket érő környezeti hatások mennyisége és minősége.
Ami pedig tény, hogy a tiszta és biztonságos munkahelyi viszonyok lényegesen képesek megnövelni a dolgozók elégedettségét. Azzal, hogy egy egyszerű olajköd elszívó gondoskodik az egészségük védelméről, csökkenthetjük a betegség miatt kieső munkaidőt. Ezzel, valamint a biztonság érzetének növelésével növelhetjük a termelékenységet, valamint gondoskodunk a jobb munkahelyi eredmények eléréséről. Mindezt azzal, hogy egy olajköd elszívó segítségével az olajköd kezelési irányelveket a legjobb tudásunk szerint alkalmazzuk.

Néhány alapvető gondolat ezekről a berendezésekről

Az olajköd elszívó és szűrő berendezéseink akár 99,997 %-os arányban leválasztják a töredék mikron méretű részecskéket is. Az adott forgácsoló üzem gépparkjának méretétől, azok elrendezések jellegétől, valamint a jövőben várható gépáthelyezések gyakoriságától függően tervezzük meg azok elhelyezését.
A forgácsoló szerszámgépek jellegéből, burkoltsági fokából és méreteitől függ az elszívási szükséglet, ami a 400-tól egészen a 3 000 m3/h -ig is terjedhet. Fontos megjegyezni, hogy a CNC gépeknél figyelembe kell vennünk a méretezésnél a jellemző ciklusidőket is.
És végül nézzük meg, hogy milyen szerszámgépekhez csatlakoztatható az olajköd elszívó.

  • megmunkálóközpontokhoz,
  • eszterga gépekhez,
  • szikraforgácsoló gépekhez,
  • köszörű gépekhez

Amennyiben bármilyen kérdése lenne az olajköd elszívó kapcsán, keressen bennünket bizalommal!